Zielona pasta z awokado

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Warzywa Dieta: Wegańska , Fit Danie: Przekąski , Na przyjęcie

Pasta z awokado, inaczej guacamole, to idealny dodatek do nachos, tortilli, ale i chrupkich grzanek. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, ale i przegryzka do filmu. Jest smaczna i zdrowa, bo w przepisie na guacamole nie ma tłuszczu, za to są inne warzywa. Smacznego. 

Dla 4-6 osób 

WEŹ:

  • 4 kromki żytniego pieczywa lub opakowanie tortilli
  • 1½ łyżeczki zmielonego sumaka
  • 2 awokado
  • sok z limonki
  • małą cebulę
  • garść kolendry
  • kilka suszonych pomidorów
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1½ łyżki nasion chia
  • 2 czerwone papryczki chili pokrojone w cienkie plasterki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Trzy blachy wyłóż papierem do pieczenia i skrop olejem. Kromki chleba potnij na 16 trójkątów. Ułóż je na blachach, skrop olejem i posyp sumakiem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 5 minut w 200°C z termoobiegiem, aż będą chrupkie.

Grubo posiekane awokado rozetrzyj widelcem z sokiem z limonki, dodaj posiekaną cebulę, pomidory, kolendrę, paprykę, łyżkę nasion chia i ¾ chili. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Wierzch posyp pozostałymi nasionami chia, plasterkami chili i listkami kolendry. Podawaj z grzankami lub tortillami.

Zdjęcia i stylizacja: BAUER SYNDICATION/STOCKFOOD

Opracowanie: Joanna Zaguła

Zobacz również