Zielona pasta z awokado
Pasta z awokado, inaczej guacamole, to idealny dodatek do nachos, tortilli, ale i chrupkich grzanek. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, ale i przegryzka do filmu. Jest smaczna i zdrowa, bo w przepisie na guacamole nie ma tłuszczu, za to są inne warzywa. Smacznego.
Dla 4-6 osób
WEŹ:
- 4 kromki żytniego pieczywa lub opakowanie tortilli
- 1½ łyżeczki zmielonego sumaka
- 2 awokado
- sok z limonki
- małą cebulę
- garść kolendry
- kilka suszonych pomidorów
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1½ łyżki nasion chia
- 2 czerwone papryczki chili pokrojone w cienkie plasterki
- olej
- sól
- pieprz
Trzy blachy wyłóż papierem do pieczenia i skrop olejem. Kromki chleba potnij na 16 trójkątów. Ułóż je na blachach, skrop olejem i posyp sumakiem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz 5 minut w 200°C z termoobiegiem, aż będą chrupkie.
Grubo posiekane awokado rozetrzyj widelcem z sokiem z limonki, dodaj posiekaną cebulę, pomidory, kolendrę, paprykę, łyżkę nasion chia i ¾ chili. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Wierzch posyp pozostałymi nasionami chia, plasterkami chili i listkami kolendry. Podawaj z grzankami lub tortillami.
Zdjęcia i stylizacja: BAUER SYNDICATION/STOCKFOOD
Opracowanie: Joanna Zaguła