Korzenna sałatka ze śledziem
Niezwykle aromatyczne sałatka o wyrazistym smaku - korzenna sałatka ze śledziem. Warto ją podać w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale i nie tylko.
Weź:
• 6 niedużych filetów ze śledzia
• cytrynę
• 2 garści mieszanych liści sałaty
• 10 dag mąki
• pół łyżeczki soli • 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2/3 szklanki (ok. 150 ml) jasnego piwa
• białko jajka
na dressing: • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin • 2 strączki kardamonu • 12 ziaren kolendry • 6 ziaren czarnego pieprzu • gałązkę świeżego majeranku • szczyptę morskiej soli
W misce zrób ciasto: wymieszaj mąkę, sól, oliwę i piwo, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na godzinę. Tuż przed smażeniem dodaj do ciasta dość sztywno ubitą pianę z białka, wymieszaj. Filety pokrój w paski wielkości palca, zanurz w cieście i smaż w gorącym oleju przez dwie minuty. Osącz na papierze kuchennym.
Zrób dressing: wyjmij nasionka kardamonu ze strączków i utłucz grubo w moździerzu z resztą przypraw. Wymieszaj z oliwą i listkami majeranku. Dopraw. Sałatę umyj, rozłóż na talerzach, na nich połóż rybę, polej dressingiem i podawaj.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free