Korzenna czerwona kapusta

Pachnąca przyprawami duszona kapusta doskonale uzupełni jesienny obiad.
• 1/2 kg czerwonej kapusty
• 2 jabłka
• cebula
• 2 ½ cm korzenia imbiru
• szczypta cynamonu
• szczypta mielonych goździków
• 2/3 szklanki bulionu warzywnego
• olej
• sól i pieprz
Usuń wierzchnie liście kapusty oraz głąb, pozostałe liście pokrój w dość cienkie paski. Jabłka obierz, usuń rdzeń, miąższ pokrój w słupki. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj kapustę i jabłka i smaż około 5 minut. Wlej bulion, dodaj imbir, cynamon i goździki, wymieszaj. Duś pod przykryciem około 20 minut, aż kapista zmięknie, a cały płyn odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
przepis: Matylda Rosłaniec
fot.: shutterstock