Jak zrobić różowy makaron?

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

Sprawdź prosty przepis na różowy makaron.

•1½ szklanki mąki pszennej (najlepszy typ 00, często opisywany jako mąka na pizzę),
•2 jajka,
•pół łyżeczki soli,
•ćwiartkę drobno startego surowego buraka.

 

Wszystkie składniki wymieszaj, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta. Po godzinie leżakowania w lodówce podziel na kawałki i każdy rozwałkuj. Tnij na paski lub nitki. Gotuj 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki octu, dzięki czemu kluski będą miały ładniejszy kolor. Jeśli makaronu wyjdzie za dużo, można go nie gotować, tylko wysuszyć w temperaturze pokojowej i przechowywać do kilku miesięcy.

Przepis: Karolina Zawadzka  
Zdjęcia: Profimedia, Shutterstock