Domowy twarożek z rzeżuchą
Została ci rzeżucha po Świętach. Zrób z nią domowy twarożek. Warunek – musisz kupić mleko prosto od krowy, nie przetworzone.
Na twarożek weź:
- 3 l mleka
- 2 szklanki maślanki
- sok z cytryny
- ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka z odrobiną wody na dnie. Jak się zagotuje i podniesie, mocno zmniejsz ogień. Dodaj sok z cytryny i maślankę. Mieszaj od brzegów ku środkowi garnka. Gotuj 2-3 minuty, aż żółtawa serwatka oddzieli się od sera. Jeśli słabo się oddziela, dodaj więcej cytryny i kilka kropli octu. Wlej na sito lub durszlak wyłożony gazą i zawieś nad miską albo garnkiem, aby serwatka ściekła. Gotowy twaróg podaj z rzeżuchą i szczypiorkiem.
Przepisy i zdjęcia Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate of joy