Domowy twarożek z rzeżuchą

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Śniadanie , Na Wielkanoc

Została ci rzeżucha po Świętach. Zrób z nią domowy twarożek. Warunek – musisz kupić mleko prosto od krowy, nie przetworzone.

Na twarożek weź:

  • 3 l mleka
  • 2 szklanki maślanki
  • sok z cytryny
  • ocet jabłkowy

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka z odrobiną wody na dnie. Jak się zagotuje i podniesie, mocno zmniejsz ogień. Dodaj sok z cytryny i maślankę. Mieszaj od brzegów ku środkowi garnka. Gotuj 2-3 minuty, aż żółtawa serwatka oddzieli się od sera. Jeśli słabo się oddziela, dodaj więcej cytryny i kilka kropli octu. Wlej na sito lub durszlak wyłożony gazą i zawieś nad miską albo garnkiem, aby serwatka ściekła. Gotowy twaróg podaj z rzeżuchą i szczypiorkiem.
 
Przepisy i zdjęcia Katarzyna Bartoszewska, Tomasz Poneta/Plate of joy