Orzeźwiający witaminowy mus
Gdy masz ochotę na niebanalny, a zarazem prosty deser z awokado - spróbuj tego przepysznego musu!
Weź:
•400 g awokado (miękkiego, obranego, wypestkowanego)
•8 łyżek soku z cytryny
•2 łyżki soku z limonki
•otartą skórkę z całej limonki
•2–3 łyżki oleju kokosowego
•6–7 łyżek syropu z agawy albo płynnego miodu
•garść miękkich młodziutkich listków mięty i melisy
Do dekoracji:
•owoce kiwi
•pokruszone niesolone pistacje
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zblenduj na idealnie gładką masę, na koniec lejącą cienką strużką wmiksuj rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy.
2. Przełóż do szklanek wyłożonych plasterkami kiwi, posyp pistacjami, ozdób listkami mięty
oraz melisy.
3. Mus podawaj schłodzony.
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka/ greenmorning.pl