Kapusta modra kiszona z chili

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa Dieta: Wegetariańska , Wegańska , Fit Danie: Przetwory

Na kapustę kiszoną weź:

  • poszatkowaną kapustę
  • 20 g soli na każdy kilogram
  • ½ łyżeczki posiekanej chili
  • ½ łyżeczki czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

Kapustę zasyp solą i pozostałymi składnikami. Mocno ugniataj (w rękawiczkach) co najmniej 15 minut, by zmiękła i zaczęła puszczać sok. Odstaw na 4 godziny. Przekładaj do słoików po trochu, każdą warstwę mocno ubijając drewnianą pałką, i zostaw 2–3 cm miejsca na fermentację. Na wierzchu ma być warstwa soku, płyn możesz uzupełnić solanką (łyżka soli na litr przegotowanej i ostudzonej wody). Przykryj słoiki zakrętkami (nie dokręcaj) i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co 4–5 dni przebijaj kapustę w słoikach drewnianą końcówką łyżki do dna (tak odpowietrzysz kiszonkę i przyspieszysz fermentację).

TEKST I ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, GREENMORNING.PL