Ziołowe buraki i bataty

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 75 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Danie główne

Ziołowe buraki i bataty to świetna, aromatyczna propozycja na jesienny obiad!

• 4 bataty
• 4 buraki
• 2 łyżki oliwy
• 2 opakowania serka wiejskiego
• 2 garści posiekanych ziół (drobnego szczypioru, rukoli, mięty, natki pietruszki)
• sól
• pieprz
• 2 łyżki soku z cytryny
• 6 orzechów włoskich
• kilka migdałów
• nasiona czarnego i białego sezamu
Bataty i buraki ponakłuwaj widelcem. Natrzyj z wierzchu oliwą, oprósz solą, pieprzem, ułóż na blasze i piecz przez godzinę w 200ºC. Upieczone buraki natnij ostrym nożem na krzyż, a bataty wzdłuż na pół. Do serka dodaj posiekane zioła, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Faszeruj nim pieczone warzywa. Orzechy, migdały oraz sezam upraż na suchej patelni, ostudź, orzechy posiekaj. Warzywa podawaj oprószone orzechową posypką.
 
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/Free