Ziemniaki Hasselback pieczone z oscypkiem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Wegetariańska Danie: Danie główne

Co wziąć na ziemniaki Hasselback:

  • 5-6 niedużych ziemniaków
  • 100 g oscypka
  • po 2 łyżki masła i oliwy
  • łyżeczkę słodkiej papryki
  • gałązkę młodego rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • łyżeczkę suszonego oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki zalej zimną osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, lekko ostudź. Każdy ziemniak połóż na drewnianej łyżce i pokrój w plasterki (dzięki łyżce nóż nie dojdzie do końca i plastry nie rozpadną się w pieczeniu). Roztop masło z oliwą, dodaj posiekane zioła, smaż minutę, wsyp paprykę i oregano, zamieszaj, dosól i dopieprz do smaku. Każdego ziemniaka wysmaruj masłem z przyprawami, rozchylając plastry – najlepiej pędzelkiem. Pomiędzy plastry włóż cieniutkie plastry oscypka. Piecz w 180°C na złoto przez 30-40 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl

Zobacz również