Ziemniaki Hasselback pieczone z oscypkiem
Co wziąć na ziemniaki Hasselback:
- 5-6 niedużych ziemniaków
- 100 g oscypka
- po 2 łyżki masła i oliwy
- łyżeczkę słodkiej papryki
- gałązkę młodego rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- łyżeczkę suszonego oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki zalej zimną osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, lekko ostudź. Każdy ziemniak połóż na drewnianej łyżce i pokrój w plasterki (dzięki łyżce nóż nie dojdzie do końca i plastry nie rozpadną się w pieczeniu). Roztop masło z oliwą, dodaj posiekane zioła, smaż minutę, wsyp paprykę i oregano, zamieszaj, dosól i dopieprz do smaku. Każdego ziemniaka wysmaruj masłem z przyprawami, rozchylając plastry – najlepiej pędzelkiem. Pomiędzy plastry włóż cieniutkie plastry oscypka. Piecz w 180°C na złoto przez 30-40 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl