Zapiekanka ziemniaczana
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
70 minut
Składnik:
Warzywa
, Grzyby
, Zboża
Dieta:
Wegetariańska
, Wegańska
Danie:
Danie główne
Zapiekanka ziemniaczana - jesienny klasyk
Weź:
•5 ziemniaków
•dużą cebulę
•kawałek sera z niebieską pleśnią
•łyżkę masła
•kawałek wędzonego boczku
•łyżeczkę oleju arachidowego
•pół szklanki białego wina
•świeży tymianek
•szklankę śmietanki kremówki
•sól
•pieprz
•5 ziemniaków
•dużą cebulę
•kawałek sera z niebieską pleśnią
•łyżkę masła
•kawałek wędzonego boczku
•łyżeczkę oleju arachidowego
•pół szklanki białego wina
•świeży tymianek
•szklankę śmietanki kremówki
•sól
•pieprz
Plastry ziemniaków włóż na 10 minut do wrzątku. Pokrojony boczek podsmaż na oleju i podduś w winie. Nasmaruj masłem formę do opieczenia. Ułóż w niej kolejno połowę ziemniaków, plasterki cebuli, boczek i pokruszony ser. Potem kolejną warstwę. Posyp tymiankiem i zalej śmietanką z solą i pieprzem. Piecz pół godziny w 180°C.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Photocuisine/free
Zdjęcia: Photocuisine/free