Zapiekanka ze szpinakiem i serem

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

 

 

Weź:
•4 duże garści świeżego szpinaku
•cebulę 
•ząbek czosnku
•łyżkę masła
•8 średnich ziemniaków 
•szklankę startego sera o wyrazistym smaku, np. goudy 
•2 opakowania kwaśnej śmietany
•3 łyżki masła 
•sól, pieprz i gałkę muszkatołową

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Szpinak umyj i pokrój w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, zeszklij czosnek z cebulą. Wrzuć szpinak i smaż, aż woda odparuje. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania nasmaruj odrobiną masła i układaj warstwami ziemniaki, szpinak, śmietanę i ser. Każdą warstwę dopraw, na wierzchu połóż resztę masła. Piecz na złoto około 40 minut.

Tekst: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Kari Finngaard, Stockfood/Free, Shutterstock