Zapiekanka ze szpinakiem i serem
Weź:
•4 duże garści świeżego szpinaku
•cebulę
•ząbek czosnku
•łyżkę masła
•8 średnich ziemniaków
•szklankę startego sera o wyrazistym smaku, np. goudy
•2 opakowania kwaśnej śmietany
•3 łyżki masła
•sól, pieprz i gałkę muszkatołową
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Szpinak umyj i pokrój w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, zeszklij czosnek z cebulą. Wrzuć szpinak i smaż, aż woda odparuje. Dopraw solą, pieprzem, gałką. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania nasmaruj odrobiną masła i układaj warstwami ziemniaki, szpinak, śmietanę i ser. Każdą warstwę dopraw, na wierzchu połóż resztę masła. Piecz na złoto około 40 minut.
Tekst: Staszek Gieżyński
Zdjęcia: Kari Finngaard, Stockfood/Free, Shutterstock