Idealne danie na mroźne dni, rozgrzeje tak samo mocno, jak kubek grzanego wina. Zrobi je każdy, nawet kulinarny dyletant. Ci, którzy nie przepadają za kiełbasą czy boczkiem albo w ogóle nie jadają mięsa, mogą je zastąpić pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Zapiekanka będzie równie smaczna.
Weź:
• kilo ziemniaków
• 10 plasterków wędzonego boczku
• 20 dag kiełbasy
• 50 g startego żółtego sera
• 5 cebul
• 2 szklanki rzadkiej śmietany
• 4 jajka
• 3 łyżeczki soli
• szczyptę pieprzu
• 2 łyżeczki miękkiego masła
• natkę do dekoracji
Cebule obierz, pokrój w cienkie talarki, posól i obsmaż na patelni z plasterkiem boczku oraz łyżką masła. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na bardzo cienkie talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Brytfankę wysmaruj masłem, ułóż warstwami: ziemniaki, boczek, ziemniaki, usmażoną cebulę, znowu ziemniaki, kiełbasę i ziemniaki. Wymieszaj śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. Masę wylej na wierzch, piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Pod koniec pieczenia posyp serem. Przed podaniem udekoruj natką.
Tekst i fotografie: Olga Smile, Studio Smile