Minitarty z kurkami - pyszności!
Już są! Ich miłośnicy czekają na to zawsze z utęsknieniem. Kurki, które wyróżnia nie tylko piękny złoty kolor, ale też to, że sezon na nie zaczyna się wcześniej niż na inne grzyby. Te minitarty z kurkami Was zachwycą.
WEŹ NA CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄2 kubeczka śmietany 12%
- 1 żółtko
- łyżkę zimnej wody
- łyżeczkę octu
NA FARSZ:
- szklankę kurek
- kilka rydzów
- ząbek czosnku
- kawałek sera pleśniowego, np. rokpola
- garść orzechów włoskich
- 2 suszone pomidory
- świeżą pietruszkę i rozmaryn
- oliwę
Składniki ciasta dokładnie zagnieć w misce, a kiedy dobrze się połączą, zrób z nich kulę i wstaw na pół godziny do lodówki. Kurki i rydze podsmaż na patelni na oliwie z posiekanym czosnkiem, pietruszką i rozmarynem. Dorzuć pokrojone pomidory i orzechy. Ciastem wyklej wyłożone pergaminem foremki, ponakłuwaj widelcem, a potem nałóż na nie farsz z patelni. Pokrusz na niego ser i piecz w 200°C przez około 25 minut.
TEKST: MARTA KWIATKOWSKA
ZDJĘCIE: SHUTTERSTOCK