Wykwintne ziemniaki
Weź:
•4 duże ziemniaki
•2 roztarte ząbki czosnku
•½ szklanki zmielonych migdałów
•2 łyżki soku z cytryny
•3 łyżki oliwy z oliwek
•miseczkę pokrojonych pieczarek
•3 starte marchewki
•sól i pieprz
Na sos:
•drobno pokrojoną cebulę
•2 roztarte ząbki czosnku
•łyżkę oleju słonecznikowego
•łyżeczkę słodkiej papryki
•szczyptę pieprzu kajeńskiego
•liść laurowy
•łyżkę octu jabłkowego
•¾ szklanki mielonych migdałów
•½ litra wody
•łyżeczkę miodu
•łyżeczkę sosu sojowego
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyszoruj ziemniaki, nakłuj skórkę w kilku miejscach, piecz godzinę. Przekrój na połówki, wydrąż część miąższu. Wymieszaj czosnek, migdały i sok z cytryny. Ucierając, wlewaj oliwę, aż powstanie masa o konsystencji śmietany, dodaj pieczarki, marchew, przyprawy i wydrążony miąższ, wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Nafaszeruj ziemniaki i piecz przez pół godziny.
Przygotuj sos: cebulę i czosnek smaż na oleju przez 3 minuty, dosyp przyprawy, włóż listek (przed podaniem wyjmij), smaż 2 minuty, dodaj pozostałe składniki i gotuj pół godziny. Polej ziemniaki. Podawaj z białym winem.
Tekst: Joanna Halena
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Magiczna Kuchnia, shutterstock.com