Wołowina Wellington w cieście francuskim

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 75 min. Składnik: Zboża , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne , Na Boże Narodzenie , Na przyjęcie

Na wołowinę Wellington weź:

  • 600 g ciasta francuskiego
  • 3 szalotki
  • 250 g grzybów leśnych
  • 400 g listków młodego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz
  • 1 kg polędwicy wołowej (kawałek równej grubości)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 żółtka
  • tymianek

Przygotowanie:

Szalotki obierz i pokrój w kostkę. Grzyby oczyść i pokrój. Szpinak sparz wrzątkiem, odciśnij i posiekaj. Zeszklij na maśle szalotki, dodaj drobno pokrojone grzyby i smaż, aż płyn odparuje. Dopraw solą, pieprzem i dodaj czosnek oraz szpinak. Smaż przez pół minuty, zestaw z palnika. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Całość obsmaż na maśle klarowanym na rumiano z każdej strony. Wyjmij mięso i odstaw na 15 minut. Ciasto francuskie rozwiń, rozłóż na nim warstwę farszu, zostawiając wolne brzegi, i ułóż mięso. Zawiń polędwicę i szczelnie dociśnij (jeśli zostało trochę ciasta, to wytnij foremką gwiazdki i ułóż na wierzchu). Posmaruj żółtkiem, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut, a potem wyłącz piekarnik i zostaw wewnątrz na 10 minut. Pokrój i posyp tymiankiem.