Wołowina Wellington w cieście francuskim
Na wołowinę Wellington weź:
- 600 g ciasta francuskiego
- 3 szalotki
- 250 g grzybów leśnych
- 400 g listków młodego szpinaku
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
- 1 kg polędwicy wołowej (kawałek równej grubości)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 żółtka
- tymianek
Przygotowanie:
Szalotki obierz i pokrój w kostkę. Grzyby oczyść i pokrój. Szpinak sparz wrzątkiem, odciśnij i posiekaj. Zeszklij na maśle szalotki, dodaj drobno pokrojone grzyby i smaż, aż płyn odparuje. Dopraw solą, pieprzem i dodaj czosnek oraz szpinak. Smaż przez pół minuty, zestaw z palnika. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Całość obsmaż na maśle klarowanym na rumiano z każdej strony. Wyjmij mięso i odstaw na 15 minut. Ciasto francuskie rozwiń, rozłóż na nim warstwę farszu, zostawiając wolne brzegi, i ułóż mięso. Zawiń polędwicę i szczelnie dociśnij (jeśli zostało trochę ciasta, to wytnij foremką gwiazdki i ułóż na wierzchu). Posmaruj żółtkiem, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut, a potem wyłącz piekarnik i zostaw wewnątrz na 10 minut. Pokrój i posyp tymiankiem.