Włoska potrawka z kurczaka
Cebulę i czosnek posiekaj, seler i marchew pokrój w grube plastry. Dynię potnij w bardzo cienkie paseczki przypominające makaron.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, seler i marchewkę. Smaż, aż nieco zmiękną. Dodaj czosnek, a po chwili bulion, pomidory, dynię i oregano.
Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa całkiem zmiękną. Wrzuć pokrojone mięso, dopraw solą i pieprzem.
Podaj posypane natką i bazylią.
Zdjęcie: Stockfood/Free
Przepis: Matylda Rosłaniec
•2 puszki pomidorów,
•mały kawałek dyni,
•2 ząbki czosnku,
•cebula,
•marchewka,
•2 łodygi selera naciowego,
•mała garść listków bazylii,
•szklanka bulionu drobiowego,
•pół łyżeczki suszonego oregano,
•160 g ugotowanego lub upieczonego mięsa kurczaka,
•posiekana natka pietruszki,
•oliwa,
•sól,
•pieprz.
Włoska potrawka z kurczaka doskonale sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezę.