Wiosenna sałatka ze szparagami
Lekka i smaczna wiosenna sałatka ze szparagami i innymi sezonowymi dodatkami.
Weź:
• pęczek zielonych szparagów
• 8 młodych marchewek
• bulwę kopru włoskiego
• 3 garści młodego szpinaku
• garść mieszanych kwiatów jadalnych (nagietków, bratków, stokrotek)
• 2 łyżki białego octu winnego
• 4 jajka
• sól
Składniki na dressing do sałatki:
• łyżeczka musztardy dijon
• łyżka białego octu winnego
• 3 łyżki oliwy
• sól
• świeżo zmielony pieprz
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, obierz marchewki i koper. Pokrój warzywa na cienkie plastry. W dużym garnku zagotuj wodę z octem, zrób wir łyżką, delikatnie wbijaj po jednym jajku i gotuj 4 minuty. Musztardę wymieszaj z octem i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż szpinak i pokrojone warzywa, na wierzchu jajka i odrobinę posól. Polej dressingiem i udekoruj kwiatami.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Thomas Neckermann/Picture Press/East News