Warzywna lasagne z resztek z obiadu

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Składniki:

  • makaron w płatach,
  • marchew,
  • cebula,
  • kalafior/brokuł,
  • cukinia,czosnek,
  • pieczarki,
  • papryka,
  • por,
  • pomidory w puszce lub ulubiony włoski sos ze słoika
  • chilli,
  • mąka,
  • masło,
  • gałka muszkatałowa,
  • sól pieprz,
  • mozarella lub każdy inny ser
  • sos beszamelowy – przepis 

Na oliwę wrzucamy cebulę (nie podajemy dokładnych ilości, bo każdy dopasuje sobie smaki pod siebie i do swojego naczynia), natępnie marchew, najlepiej utartą na wiórki lub nawet drobniej. Dodajemy czosnek, kalafior, i cała resztę. Powinno być sporo soku, którego wcale nie trzeba za mocno odparowywać.

Gdy warzywa zmiękną (nie na papkę, niech chrupią) dodajemy sos ze słoika lub pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku. Na dnie głębokiego naczynia nasmarowanego lekko tłuszczem kładziemy płaty makaronu, na nie warstwę warzyw i plastry sera, znów makaron, warzywa i ser, aż uzyskamy przynajmniej 3 warstwy. Górna warstwa powinna być makaronowa.

Robimy sos beszamelowy (przepis znajdziesz w tutaj). Zapiekamy przynajmniej 25 minut w np 170 stopni na termoobiegu. Sprawdźmy, czy makaron jest jeszcze twardy. Sos beszamelowy lubi kipieć. Warto podstawić pod naczynie blachę z wodą lub folię aluminiową, żeby móc szybko ja usunąć i nie narazić się na zapach palącego się beszamelu.

Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również