Hiszpańska tortilla z salsą chorizo
WEŹ:
- 700 g obranych ziemniaków
- 2/3 szklanki oliwy
- łyżeczkę płatków soli morskiej
- 300 g cienko pokrojonej cebuli
- 150 g ostrego, drobno posiekanego chorizo
- 150 g pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartkę
- 100 g posiekanej czerwonej papryki
- 1⁄2 szkl. grubo posiekanej natki pietruszki
- 1⁄4 szkl. listków oregano
- 10 jajek lekko ubitych
- tortillę
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1 cm. Na patelni o wymiarach 26 cm rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki, oprósz solą i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki będą miękkie. Usuń ziemniaki z patelni, pozostaw większość oliwy na patelni. Na patelnię dodaj cebulę i smaż przez 10 min.
W tym czasie rozgrzej drugą patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż przez 5 min na chrupko. Chorizo przełóż do średniej miseczki, dodaj pomidory, paprykę oraz zioła. Wymieszaj i dopraw do smaku. Ziemniaki wyłóż na patelnię z cebulą, posyp solą, wlej jajka. Zmniejsz ogień do minimum i smaż przez 10 min, przesuwając szpatułką od spodu, aby jajka mogły się równomiernie ściąć. Gdy będą już prawie gotowe, przenieś patelnię do piekarnika i grilluj tortillę na złoty kolor. Tortillę podawaj pokrojoną w kliny z salsą chorizo.
TEKST: KATARZYNA SADŁOWSKA
ZDJĘCIA: STOCKFOOD/FREE