Tartinki
Tartaletki z papryką.
Weź:
• gotowe ciasto kruche
• po ½ strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej
• 3 jajka
• kubeczek śmietany kremówki
• 5 dkg żółtego sera
• natkę pietruszki
• sól
• pieprz
Małe formy na tartaletki wyłóż ciastem, dokładnie wyklejając brzegi, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 15 minut. Papryki umyj, przekrój na połówki i oczyść z nasion. Następnie pokrój w cienkie paski i wyłóż na przestudzony kruchy spód. Jajka ubij z kremówką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną natką i startym serem, zalej masą paprykę. Ponownie piecz w temperaturze 190-200°C przez 35 minut.
Tekst: Agata Daniluk, Stockfood/Free
Zdjęcie: François Goudier/Côté Maison/East News, Marcin Szabłowski i Dariusz Fidos/Mk, Stockfood/Free, Corbis/Fotochannels