Tarta z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Zboża , Nabiał , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Pyszne i pożywne

Składniki: Ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 3 łyżeczki wody - szczypta soli Nadzienie: - 1 udko wędzonego kurczaka - 100 g pieczarek - 100 ml śmietany 18% lub 22% - 2 jajka - 1 cebula - puszka kukurydzy - żółty ser - pieprz - sól

Przygotowanie: Ciasto: Do mąki dodać sól, pokrojone w kostkę masło, jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto można od razu po wyrobieniu przełożyć do formy i schłodzić. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć je widelcem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Nadzienie: Obrać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kurczaka pokroić w plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem. Przyprawić i przestudzić. Jajka roztrzepać. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie podpiec w piekarniku ( 5 minut). Do pozostałych jajek dodać śmietanę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie dodać kurczaka, kukurydzę i zalać sosem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.