Tarta z kozim serkiem
Zobacz przepis na tartę z kozim serem!
•opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
•po jednej małej żółtej i zielonej cukinii,
•200 g kremowej rolady koziej,
•pieprz,
•sól,
•czosnek w proszku,
•chili,
•świeży tymianek,
•oliwa,
•śmietana do posmarowania ciasta,
•3-4 gałązki pomidorków koktajlowych.
Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem (im cieńsza, tym bardziej kruche będzie ciasto). Ser rozgnieć, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Rozsmaruj cienko na cieście. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać odrobinę śmietany. Brzegi zostaw wolne i posmaruj śmietaną, żeby się zrumieniły podczas pieczenia.
Cukinię pokrój wzdłuż obieraczką do warzyw na prawie przezroczyste plasterki. Ułóż je na serze na zakładkę w 2-3 warstwach. Posmaruj oliwą, posyp tymiankiem i piecz na najniższym poziomie piekarnika w 220°C na złoto. Na osobnej blaszce upiecz pomidorki koktajlowe posmarowane oliwą i posypane przyprawami.
Piecz, aż popękają i lekko się zrumienią. Podawaj na ciepło lub na zimno z tartą.
Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl