Tarta Ratatouille
Weź:
•opakowanie gotowego kruchego ciasta
•2 nieduże cukinie
•dużego bakłażana
•2 papryki
•garść pomidorków cherry
•4 ząbki czosnku
•2 łyżki oliwy
•garść listków bazylii
•6 jaj
•¹/3 szklanki mleka
•małe opakowanie twarożku z koziego mleka
•sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Cukinie pokrój w centymetrowe plastry, bakłażana w kostkę, paprykę w kawałki, czosnek w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na pół. Rozwałkowanym ciastem wyłóż okrągłą formę tortową o średnicy 20 centymetrów. Ponakłuwaj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz 20 minut, zdejmij papier i piecz jeszcze 10 minut, aż spód się zrumieni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce wymieszaj bakłażana, cukinię, paprykę i czosnek z oliwą. Wysyp na blachę i piecz pół godziny. Wymieszaj z bazylią. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170ºC. Ubij jaja z mlekiem, dopraw. Wyłóż połowę warzyw na upieczony spód, połóż połowę sera i pomidorków, zalej połową masy jajecznej. Powtórz z resztą składników. Piecz godzinę, aż wierzch się zrumieni. Ostudź i podawaj na ciepło lub zimno.
Tekst: Stanisław Gieżyński