Szparagi zapiekane na tarcie
To wspaniałe wiosenne danie udaje się za każdym razem. A jak smakuje!
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• ¾ kostki masła
• 4 jajka
• pęczek zielonych szparagów
• 1½ szklanki mleka
• 1½ szklanki tartego żółtego sera
• sól
• pieprz
Sposób przyrządzania:
Pokrojone masło wyrób z mąką. Wbij 1 jajko. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Uformuj kulę, owiń folią i schłódź w lodówce. Rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim foremkę
i ponakłuwaj widelcem. Wstaw znów do lodówki na godzinę, a potem piecz 10 minut w 200ºC. Odłam zdrewniałe końce szparagów i ułóż łodygi na podpieczonym spodzie. Mleko, jajka i ser wymieszaj, dodaj sól, pieprz i wylej na tartę.
Piecz 35 minut w 200ºC.
Przepis: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures