Szczaw z fasolką
Kiedy przychodzą upalne dni, lepiej zgadać się z przyjaciółmi przy stole, niż męczyć godzinami w kuchni. Najlepsze na takie okazje są lekkie, niebanalne sałatki.
Przepis na sałatkę ze szczawiu, fasoli i chili
Weź:
•szklankę drobnej fasoli
•2 garście szczawiu
•czerwoną papryczkę chili
•garść świeżych ziół, np. mięty, cząbru, estragonu
•3½ łyżki oliwy
•3 łyżki masła
•łyżkę soku z cytryny
•sól
•pieprz
Przygotowanie sałatki
Fasolę wypłucz, zalej wodą ze szczyptą sody i zostaw na noc. Rano odlej i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości. Odcedź, dodaj pół łyżki oliwy i sól, wymieszaj, zrumień na maśle. Szczaw umyj i osusz. Większe liście porwij na kawałki, mniejsze zostaw w całości. Połącz resztę oliwy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Pokrój chili na plasterki, usuń pestki. Fasolę i szczaw przełóż do miski, polej dressingiem i posyp papryczką.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/free