Szaszłyki z krewetek w prosciutto
Grillowanie to nasze ulubione zajęcie ogrodowe – od pierwszych cieplejszych dni kwietnia, aż do późnej jesieni. Tradycyjnie podpiekamy na rusztach kiełbasy, tłuste boczki i inne mięsiwa. Tymczasem grillować można dosłownie wszystko – a zwłaszcza warzywa, grzyby i... owoce! Tej wiosny odkryjmy więc nowe, niezwykłe smaki.
Weź:
•2 tuziny surowych krewetek tygrysich
•2 ząbki czosnku
•po łyżce posiekanego koperku i listków estragonu
•12 plastrów prosciutto lub innej suszonej szynki
•2 łyżki oliwy z oliwek
Krewetki obierz, usuń przewody pokarmowe. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę, zioła, wrzuć krewetki i wszystko dokładnie wymieszaj. Każdy plaster prosciutto przekrój wzdłuż na pół. Zawiń w niego krewetkę i nadziej na szpadkę. Skrop oliwą i połóż na ruszcie. Piecz przez 5 minut. Pilnuj, żeby za bardzo się nie zrumieniły.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free, shutterstock.com