Steki z kalafiora

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 min. Składnik: Warzywa Dieta: Wegetariańska , Wegańska , Fit Danie: Danie główne

WEŹ:

  • dużego kalafiora
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • ¼ szklanki posiekanej pietruszki
  • 1¼ szklanki posiekanej kolendry
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • łyżeczkę ostrej papryki
  • garść orzeszków ziemnych  

NA SOS:

  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny •łyżeczkę miodu 
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE:

Dwucentymetrowej grubości plastry kalafiora ułóż na blasze do pieczenia, posyp solą, pieprzem, ostrą papryką i polej oliwą. Piecz 15 minut w 200°C. Obróć na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Orzeszki ziemne upraż na patelni do zbrązowienia, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami sosu. Polej nim kalafiora, posyp świeżymi ziołami oraz orzeszkami.

Opracowanie: Marta Kwiatkowska

Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki "Smaki Ziół" Anna Stefańskia i Aleksandra Halarewicz opowiadają o pachnącej kuchni, wyd. SMB

Zobacz również