Steki z kalafiora
WEŹ:
- dużego kalafiora
- 3 łyżki stołowe oliwy
- ¼ szklanki posiekanej pietruszki
- 1¼ szklanki posiekanej kolendry
- sól i czarny pieprz do smaku
- łyżeczkę ostrej papryki
- garść orzeszków ziemnych
NA SOS:
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki pasty tahini
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny •łyżeczkę miodu
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Dwucentymetrowej grubości plastry kalafiora ułóż na blasze do pieczenia, posyp solą, pieprzem, ostrą papryką i polej oliwą. Piecz 15 minut w 200°C. Obróć na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Orzeszki ziemne upraż na patelni do zbrązowienia, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami sosu. Polej nim kalafiora, posyp świeżymi ziołami oraz orzeszkami.
Opracowanie: Marta Kwiatkowska
Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki "Smaki Ziół" Anna Stefańskia i Aleksandra Halarewicz opowiadają o pachnącej kuchni, wyd. SMB