Schab faszerowany
Weź:
•1,5 kg schabu środkowego lub karkówki
•słoik marynowanej czerwonej papryki
•4 łyżki kaparów
•5 ząbków czosnku
•sól
•świeżo zmielony pieprz
•2 łyżki majeranku
•łyżkę oregano
•oliwę
•nici kuchenne
Na sos:
•4 jajka
•łyżkę majonezu
•2 łyżki jogurtu naturalnego
•łyżeczkę soli
•łyżkę białego octu winnego
Mięso umyj, osusz, natnij wzdłuż ostrym nożem tak, by dało się rozłożyć na płasko. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaną paprykę i kapary wymieszaj. Dodaj czosnek, odrobinę soli, pieprzu i łyżkę majeranku. Farsz nałóż na rozwinięty płat mięsa. Zwiń schab w roladę i zwiąż ciasno nicią kuchenną. Wymieszaj pozostałe zioła z 4-5 łyżkami oliwy i natrzyj mięso ze wszystkich stron.
Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Brytfankę posmaruj odrobiną oliwy. Włóż do niej mięso i wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze 2 godziny. Schab wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj sos.
Ugotowane na twardo jajka pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z majonezem, solą, jogurtem i octem, a potem utrzyj (zmiksuj) na gładki sos. Schab podawaj pokrojony w plastry z dodatkiem sosu jajecznego.
Przepisy: Stockfood/Free
Tekst i opracowanie: Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Stockfood/Free