Satay z kurczaka z sosem kokosowym

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 25 minut Składnik: Warzywa , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne , Przekąski

Dla miłośników orientalych smaków.

Weź:
•4 pojedyncze piersi z kurczaka
•2 ząbki czosnku
•¼ szklanki sosu sojowego
•¾ szklanki mleczka kokosowego
•3 łyżki masła orzechowego
•łyżkę słodkiego sosu chili
•2 łyżki posiekanej kolendry

Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nabij na patyczki i grilluj 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Masło orzechowe wymieszaj z mleczkiem kokosowym, sosem chili i pozostałym sosem sojowym. Przelej do rondla i podgrzewaj, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Szaszłyki podawaj z sosem, posypane świeżą kolendrą.

Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcie: Stockfood/free, East news