Satay z kurczaka z sosem kokosowym
Dla miłośników orientalych smaków.
Weź:
•4 pojedyncze piersi z kurczaka
•2 ząbki czosnku
•¼ szklanki sosu sojowego
•¾ szklanki mleczka kokosowego
•3 łyżki masła orzechowego
•łyżkę słodkiego sosu chili
•2 łyżki posiekanej kolendry
Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nabij na patyczki i grilluj 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Masło orzechowe wymieszaj z mleczkiem kokosowym, sosem chili i pozostałym sosem sojowym. Przelej do rondla i podgrzewaj, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Szaszłyki podawaj z sosem, posypane świeżą kolendrą.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Stockfood/free, East news