Sandacz z kurkami
Sandacz z kurkami prosto z lasu.
sandacz (ok. 1 1/2 kg) 200 g kurek duża cebula łyżka mąki pszennej 4 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego sól, pieprz 1-2 łyżki białego wina lub wody
Sprawioną rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pokroić na porcje. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Oczyszczone grzyby umyć i osuszyć. Na patelni stopić dwie łyżki masła, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kurki, wymieszać i chwilę smażyć na dużym ogniu. Przełożyć do rondla, posypać pieprzem i solą, skropić winem lub wodą. Na dużej patelni stopić dwie łyżki masła, obsmażyć obtoczone w mące porcje ryby na złoty kolor z obu stron, po czym przełożyć do rondla z grzybami i dusić kilkanaście minut na niewielkim ogniu.