Weź:
•3-4 pieczone buraki
•ogórka
•garść rzodkiewek
•3 szklanki kefiru
•szklankę jogurtu
•½ szklanki wody z ogórków kiszonych
•½ pęczka koperku
•½ pęczka szczypiorku
•2 ząbki czosnku
•sól i pieprz do smaku
Botwinę posiekaj, buraczki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnuszka i zalej wodą, tak by wszystko przykryła – jakieś pół szklanki. Gotuj 10 minut, ostudź. Wlej wszystko do miski, zalej kefirem i jogurtem, zakwaś do smaku wodą z ogórków i dopraw. Dorzuć roztarte ząbki czosnku, posiekane zioła, pokrojone w plasterki rzodkiewki i w kostkę ogórki. Z ogórka możesz wcześniej usunąć łyżką nasiona – będzie mniej wodnisty. Wymieszaj dobrze i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z jajami na twardo. W wersji eleganckiej – z szyjkami rakowymi. W wersji sycącej – z pokrojoną w kostkę pieczenią cielęcą lub wieprzową.