Sałatka wiosenna
Sycąca sałatka z jajami przepiórczymi.
Weź:
• 2 duże garści mieszanych sałat
• 4 jaja kurze
• 8 jaj przepiórczych
• 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy
• ząbek czosnku
• 3 łyżki startego parmezanu
• sól i pieprz do smaku
Sałaty umyj i osusz. Jaja ugotuj tak, by żółtka były półtwarde (kurze – trzy i pół minuty, przepiórcze – półtorej minuty). Chleb pokrój w kostkę, rozgrzej masło na patelni i przesmaż go na rumiano. Oliwę wymieszaj z roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Polej dressingiem liście, rozłóż na talerze. Na wierzch połóż przekrojone na pół jaja, dorzuć grzanki i posyp startym parmezanem.
Tekst: Stanisław Gieżyński, Stockfood/Free
Zdjęcia: Stockfood/Free, Fotochannels/Corbis