Rumiany kurczak z grilla
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
20 min
Składnik:
Warzywa
, Mięso
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne
, Z grilla

WEŹ:
- 3 podwójne piersi kurczaka zagrodowego
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczkę płatków chili
- oliwę
- łyżeczkę mielonej słodkiej papryki
- skórkę otartą z połówki pomarańczy
- łyżeczkę soli
- pieprz
- 2 łyżeczki miodu
DODATKOWO:
- połówkę młodej kapusty
- sok i skórkę z połówki pomarańczy
- świeżą bazylię, miętę, kolendrę
WYKONANIE:
Wymieszaj wszystkie przyprawy do kurczaka (oprócz miodu) i natrzyj nimi mięso. Zostaw w lodówce na pół godziny. Rozdziel podwójne piersi na kotleciki, posmaruj oliwą i smaż na grillu 10 minut. Polej mięso miodem z obu stron i grilluj jeszcze 2 minuty. Na talerzu ułóż poszatkowaną kapustę, posyp ją posiekaną skórką pomarańczową i ziołami. Ułóż na niej kurczaka i polej sokiem pomarańczowym.
Tekst: Joanna Zaguła
Stylizacja: Ylva Bergquist-well done/house of pictures
Zdjęcia: Matilda Lindeblad AB/house of pictures
Zobacz także: Szaszłyk z kurkumą