Rumiane ziemniaczki z pieczarkami
Rumiane ziemniaczki zapiekane z serem i pieczarkami to idealny dodatek do jesiennego obiadu!
• 10-12 niewielkich ziemniaków
• 4-6 małych pieczarek
• gałązka natki pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• sól
• świeżo mielony czerwony pieprz
• szczypta płatków chili
• 4 łyżki oliwy
• 3 łyżki mielonego parmezanu
• 4-6 małych pieczarek
• gałązka natki pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• sól
• świeżo mielony czerwony pieprz
• szczypta płatków chili
• 4 łyżki oliwy
• 3 łyżki mielonego parmezanu
Ziemniaki dobrze umyj, nie obieraj i podgotuj przez 5-7 minut w osolonej wodzie. Przekrój je delikatnie na pół, uważając, żeby się nie rozpadły, i ułóż na blasze. Do oliwy dodaj sól, pieprz, chili i wyciśnięty czosnek. Każdą połówkę ziemniaka dokładnie posmaruj oliwą. Ułóż na nich plastry pieczarek i posiekaną natkę. Oprósz solą i pieprzem. Piecz 40-50 minut w 190ºC. Posyp ziemniaki parmezanem i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock