Roladki z indyka w białym winie
Roladki z indyka polane aksamitnym sosem winno-maślanym.
• 2 pojedyncze piersi z indyka
• garść orzeszków piniowych
• 8 plasterków szynki parmeńskiej
• 4 łyżki tartego parmezanu
• kilka łodyżek natki pietruszki
• listki z kilku gałązek tymianku
• 4 łyżki mąki
• oliwę
• szklankę białego wytrawnego wina
• 2 łyżki masła
• sól
Piersi przekrój wzdłuż na pół, tak żeby powstały po dwa płaskie kotlety. Rozbij je i oprósz solą. Na każdym ułóż dwa plasterki szynki, a na nich posiekane orzeszki z ziołami i parmezanem. Zwiń ciasne roladki, obwiąż sznurkiem kuchennym lub zepnij wykałaczką. Każdy rulonik obtocz w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, często obracając.
Po blisko 15 minutach zdejmij roladki, a na patelnię wlej białe wino. Zeskrob z patelni wszystko, co na niej zostało, i wymieszaj z winem. Gotuj kilka minut, aż płyn lekko odparuje, dodaj masło i wymieszaj. Roladki podawaj polane sosem winno-maślanym.
Tekst: Matylda Rosłaniec