Orkiszowe ravioli z grzybami i szpinakiem

WEŹ NA CIASTO: 

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 3 wiejskie jaja
  • łyżeczkę soli
  • 1⁄2 łyżeczki kurkumy
  • 2 duże łyżki naturalnego oleju rzepakowego 

NA FARSZ: 

  • 200 g suszonych lejkowców dętych (lub zastępczo prawdziwków)
  • 2-3 szalotki
  • łyżkę oleju
  • 3 łyżki masła
  • 500 g szpinaku świeżego
  • 50 g fety
  • 30 g twardego dojrzałego sera koziego
  • sól i pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

Do robota kuchennego wrzuć jajka, przyprawy i olej, kilka sekund pulsacyjnie mieszaj. Dodaj mąkę i zmiksuj na gładko. Chwilę ugniataj, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2-3 godziny. Potem rozwałkuj ciasto na cienko za pomocą maszynki do makaronu lub wałka. Wycinaj kółka o średnicy 5 cm. Grzyby zblanszuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty.

Drobno pokrojoną szalotkę zeszklij na patelni na oleju, dodaj 2 łyżki masła i szpinak, duś, aż szpinak zmięknie, przypraw i odstaw. Grzyby na małym ogniu mieszaj z łyżką masła, dopraw pieprzem. Wymieszaj ze szpinakiem, pokrój na drobno i dołóż pokruszone sery. Z masy formuj kulki o średnicy około 2 cm. Po jednej kulce kładź na krążku z ciasta i przykrywaj drugim krążkiem, sklejając brzegi roztrzepanym jajkiem. Gotuj 5-7 minut.

Przepis pochodzi z siedliska Maciejewka

TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA 
STYLIZACJA: KAROLINA MIGURSKA 
ZDJĘCIA: KAROLINA MIGURSKA I MARIUSZ PURTA

Zobacz również