Pyzuchy Basi z kozim serem i ziołami
Przepis na podstawie przepisu z książki „Pułtusk od kuchni”.
WEŹ NA CIASTO:
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- sól do smaku
WEŹ NA FARSZ:
- pół kg białego sera koziego
- garść bazylii lub innych świeżych ziół
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Uklep w misce i wyrównaj, podziel na cztery równe części. Jedną z nich wyjmij, w to miejsce wsyp tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodaj z powrotem wyjęte ziemniaki i jajka, zagnieć ciasto. Formuj placki, do każdego włóż łyżkę farszu i zwiń w podłużne kluchy podobne do kartaczy. Ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze skwarkami.
Kontakt do Właścicielki Barbara Polak, Jackowo Dolne 11A, 07-203 Somianka, www.domnadwierzbami.pl
Tekst: Agnieszka Berlińska
Zdjęcie: Shutterstock
Czytaj więcej o Domu nad Wierzbami: PRZEPISY Z DOMU NAD WIERZBAMI