Pyszny kurczak w śmietanie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Warzywa , Nabiał , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne

Weź:
•pokrojonego na części kurczaka albo same piersi ewentualnie nóżki
•20 małych pieczarek lub ½ kg kurek
•główkę czosnku
•2 cebule
•2 szklanki śmietany
•2 łyżki masła
•zioła prowansalskie
•szklankę białego wytrawnego wina
•sól i pieprz

W głębokim rondlu na maśle obsmaż szybko kurczaka, dodaj posiekaną cebulę, całe ząbki czosnku, zioła, grzyby i duś, aż kurczak nabierze barwy ciemnego złota. Wlej wino i odparuj. Teraz dodaj śmietanę, popieprz, posól i duś jeszcze na malutkim ogniu przez pół godziny. Sos przetrzyj przez sito. Podawaj z sałatą, białym winem i pieczywem.


Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood, shutterstock.com, Magiczna Kuchnia©