Pstrąg w liściach kapusty
Przepis na pysznego pstrąga na liściach kapusty, z dodatkiem szczypiorku i koperku. W sosie cytrynowo-musztardowym.
Weź:
•4 nieduże pstrągi
•łyżeczkę ostrej musztardy
•3 piórka szczypiorku
•pół pęczka koperku
•cytrynę
•8 liści kapusty
•2 szklanki bulionu warzywnego
•łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu
•3 łyżki masła
•łyżeczkę soli morskiej
Sprawione ryby umyj i osusz. Pieprz utłucz grubo w moździerzu, wymieszaj z solą oraz z posiekanym szczypiorkiem. Dodaj sok z cytryny i musztardę. Gotową pastą posmaruj ryby na zewnątrz i w środku. Do brzuszków włóż gałązki koperku. Każdą rybę owiń w 2 liście kapusty, zwiąż baweł-nianą nicią. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze, postaw je nad garnkiem z wrzącym bulionem i gotuj 20 minut. Rozwiń z liści, polej roztopionym masłem.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free