Pstrąg pieczony z warzywami
Przepis na pstrąga w afrykańskiej mieszance przypraw.
•filety z pstrąga ze skórą (ew. łososia lub dorsza), ok. 200 g na osobę,
•4 łodygi selera naciowego,
•2 cebule,
•mała czerwona papryka,
•pomidor,
•kilka pomidorków koktajlowych,
•świeże zioła, np. rozmaryn i tymianek,
•4 roztarte ząbki czosnku,
•sól,
•pieprz,
•mieszanka przypraw ras el hanout - przepis TUTAJ,
•olej rzepakowy.
Filety podziel na porcje, lekko posól, natrzyj mieszanką ras el hanout i połową czosnku. Posmaruj olejem, odstaw na godzinkę, żeby smaki się przegryzły.
Obraną cebulę pokrój w piórka, łodygi selera przetnij wzdłuż, a potem pokrój na małe kawałki, paprykę w paseczki lub kostkę. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę czosnku, poszatkowane zioła, polej olejem i wymieszaj. Ułóż na nich kawałki pstrąga skórą do dołu, a na każdej porcji plaster posolonego i popieprzonego pomidora z odrobiną czosnku. Między porcjami ryby rozłóż parę pomidorków koktajlowych.
Piecz 15-20 minut w 220ºC. Warzywa mają być lekko twardawe.
Przepis: Iwona Szyc, www.facebook.com/AgroturystykaRawiczowka
Tekst i zdjęcie: Artur Kot