Pstrąg pieczony w ziołach

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Wegetariańska Danie: Danie główne

WEŹ: 

  • świeżego pstrąga
  • 2 plastry cytryny + kilka kropel do pokropienia
  • gałązkę pietruszki
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • gałązkę rozmarynu
  • 1⁄2 łyżeczki masła
  • oliwę 
  • pieprz
  • sól grubą

NA ZASMAŻKĘ: 

  • 5 ząbków czosnku
  • natkę pietruszki
  • papryczkę chilli
  • oliwę

PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga ponacinaj z zewnątrz, skrop cytryną, oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Do środka włóż plastry cytryny i czosnek w łupinie, pietruszkę, rozmaryn i masło. Piecz 15-20 minut w 240°C. Rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę. Dodaj posiekane chilli i natkę pietruszki, wymieszaj. Podawaj obok ryby po około 2-3 łyżki na porcję.

AUTORAMI PRZEPISU SĄ WŁAŚCICIELE AGROTURYSTYKI MODRY GANEK (MODRYGANEK.BLOG)

TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA 

ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI 

STYLIZACJA: AGNIESZKA WRODARCZYK/ HAPPY PLACE

Zobacz również