Pstrąg pieczony w ziołach
WEŹ:
- świeżego pstrąga
- 2 plastry cytryny + kilka kropel do pokropienia
- gałązkę pietruszki
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- gałązkę rozmarynu
- 1⁄2 łyżeczki masła
- oliwę
- pieprz
- sól grubą
NA ZASMAŻKĘ:
- 5 ząbków czosnku
- natkę pietruszki
- papryczkę chilli
- oliwę
PRZYGOTOWANIE:
Pstrąga ponacinaj z zewnątrz, skrop cytryną, oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Do środka włóż plastry cytryny i czosnek w łupinie, pietruszkę, rozmaryn i masło. Piecz 15-20 minut w 240°C. Rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę. Dodaj posiekane chilli i natkę pietruszki, wymieszaj. Podawaj obok ryby po około 2-3 łyżki na porcję.
AUTORAMI PRZEPISU SĄ WŁAŚCICIELE AGROTURYSTYKI MODRY GANEK (MODRYGANEK.BLOG)
TEKST: AGNIESZKA WÓJCIŃSKA
ZDJĘCIA: MICHAŁ SKORUPSKI
STYLIZACJA: AGNIESZKA WRODARCZYK/ HAPPY PLACE