Potrawka z batatów, jajek i pomidorków cherry

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Danie główne

Wykorzystując cebulę, bataty, jajka, pomidorki, jarmuż i nieco pesto, możesz przygotować superdanie na obiad lub kolację.

WEŹ:

  • 1 łyżkę ghee lub oleju kokosowego
  • 1 czerwoną cebulę
  • 2 średnie obrane bataty
  • sól i pieprz
  • 1/4 – 1/2 szklanki lub 60 – 80 ml śmietanki ekologicznej lub owsianej albo mleczka kokosowego
  • 3 – 4 pomidorki cherry
  • 4 jajka ekologiczne
  • kilka liści jarmużu
  • 3 łyżki pesto
  • nieco siekanej pietruszki

NA PESTO:

  • 4 szklanki lub 40 g rukoli
  • 1/2 szklanki lub 75 g orzechów włoskich
  • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • szczypta soli morskiej
  • 6 łyżek tartego pecorino (weganie mogą go zastąpić płatkami drożdżowymi lub łagodnym miso)
  • 1 – 2 łyżki cytryny
  • 1/2 szklanki lub 125 ml oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść 1 łyżkę ghee na nagrzanej na średniej wielkości ogniu patelni z powłoką nieprzywierającą. Dodaj pokrojoną cebulę i szczpytę soli. Podsmaż cebulę na złoto i dodaj pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez 3 – 4 minuty, dodaj nieco wody (jeśli to konieczne), śmietanką owsianą (albo ekologiczną) lub mleczko kokosowe. Dopraw pieprzem.

Gotuj na średniejwielkości ogniu przez mniej więcej 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj pomidorki cherry i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zrob kilka dołeczków w sosie, wlej do nich ostrożnie jajka. Gotuj przez kolejnych 5 – 6 minut. Na koniec dodaj kilka porwanych liście jarmużu, nieco pesto i posiekanej pietruszki, gotuj przez 2 minuty i – gotowe!

TEKST POCHODZI Z KSIĄŻKI: CHLOÉ SUCRÉE "RAZ NA TYDZIEŃ. KUCHNIA WEGE DLA ZABIEGANYCH", WYDAWNICTWO BUCHMANN
ZDJĘCIA: MÒNICA BEDMAR

Zobacz również