Podudzia w maślance i pikantne ziemniaczki
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i przelewamy do solidnego woreczka (idealnie spisują się tu woreczki strunowe). Do marynaty dodajemy mięso i szczelnie zamykamy woreczek. Mięso powinno się marynować 24-36 godzin. W tym czasie od czasy do czasu potrząsamy woreczkiem. Zamarynowane mięso odsączamy z marynaty i obsmażamy na oleju z obu stron po około 3 minuty a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny, z czego ostatnie 15 minut bez przykrycia. Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy ich ze skórki) i kroimy w większą kostkę. Łączymy w wszystkimi pozostałymi składnikami i przekładamy do foremki. Ja proponuje Wam wrzucić je do keksówki i piec obok mięsa, w tym samym czasie. Ziemniaki pieczemy około 50-60 minut.
Składniki: * 10 podudzi z kurczaka * olej do obsmażenia mięsa Marynata: * 1,5 szklanki maślanki * 5 przeciśniętych ząbków czosnku * 1 pełna łyżeczka soli * 1 pełna łyżeczka miodu * 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki