Placuszki z cukinii i batata z ziołami
Chrupiące placuszki pełne zdrowia.
•2 małe cukinie
•mały batat
•cebula
•2 jajka
•ząbek czosnku
•2 łyżki posiekanej natki pietruszki
•2 łyżki posiekanej mięty
•łyżka posiekanego koperku
•1/3 szklanki kaszy kukurydzianej
•łyżka skrobi kukurydzianej
•1 ½ łyżeczki soli
•pieprz
•olej
Cukinie i batata zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżeczką soli i zostaw na na kilka minut na drobnym sitku. Odciśnij dokładnie nadmiar płynu. Czosnek i cebulę posiekaj drobno i wymieszaj z roztrzepanymi jajkami i ziołami. Dopraw pozostałą solą i pieprzem. Dodaj warzywa, mąkę i skrobię kukurydzianą i wymieszaj do połączenia składników. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju, na złoto, nakładając porcje łyżką.
przepis: Matylda Rosłaniec
fot. shutterstock