PLACEK ZIEMNIACZANY

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Danie główne

Na duza patelnie wystarczy okolo 600 gr ziemniakow, ktore obieramy i trzemy na tarce lub robotem . Najlepiej wybrac takie ziemniaki ktore maja duzo skrobi . Oliwa zwykla do smazenia, okolo 5 lyzek. Sol Cebula -( niekoniecznie)

Utarte ziemniaki posolic (mozna dodac jak kto woli utarta cebule do smaku) wymieszac dobrze i wylozyc na goraca oliwe , rozlozyc je rowno przykrywajac pokrywka, smazyc tak dlugo az zacznie pomalu ciasto odklejac sie od patelni i spod bedzie ladnie przypieczony, nastepnie ciasto przewrocic na druga strone ( ja przykrywam pokrywka i przewracam patelnie az ciasto sie zsunie i przekladam je na strona nie upieczona z powrotem na patelnie ) piec do momentu az sie zrobi zlocista skorka.