Pizza z ziemniakami
WEŹ NA CIASTO:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g drobno zmielonej
- mąki z semoliny
- 7 g suszonych drożdży
- (1 opakowanie)
- 1 ⁄₂ łyżeczki soli
- 1 ⁄₂ łyżeczki cukru pudru
- ok. 330 ml ciepłej wody
NA WIERZCH:
- 500 g ziemniaków
- świeży rozmaryn
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
4 PLACKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie na talarki o grubości 3 mm. Dobrze by było, gdyby ziemniaki były małe i tej samej wielkości. W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzuć ziemniaki i podgotuj 3 minuty. Odcedź i odłóż na bok.
To ciasto jest uniwersalne, używamy go do każdej pizzy. Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut. Na blat wysyp mąki z solą. Zrób zagłębienie o szerokości ok. 18 cm i wlej do niego rozczyn. Widelcem, choć my to robimy ręką, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i powoli mieszaj z drożdżami.
Na początku ciasto będzie przypominało owsiankę, nie stresuj się, wyrabiaj dalej. Kiedy ciasto zrobi się zbyt gęste na wyrabianie widelcem, posyp ręce mąką i zacznij je zagniatać. Nadaj mu kształt kuli i wyrabiaj 10 minut, rozciągając równocześnie lewą ręką do siebie, a prawą od siebie. Jeśli masz mocny mikser, daj mu to zrobić za ciebie. Gdy ciasto będzie już sprężyste, uformuj z niego kulkę, oprósz mąką, włóż do miski, przykryj folią i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Kiedy ciasto odpocznie, podziel je na tyle części, ile planujesz pizz. Z tej ilości wyjdą cztery średniej wielkości placki. Oprósz mąką blat i pojedynczy kawałek ciasta, a następnie rozwałkuj go, nadając mu kształt zbliżony do koła o grubości 5 mm. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przenieś rozwałkowany placek pizzy na blachę, umieść na niej plasterki ziemniaków tak, aby lekko zachodziły na siebie.
Oprósz je solą, świeżo zmielonym pieprzem i polej łyżką oliwy. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz ok. 10 minut. Sprawdź, czy brzegi pizzy są zarumienione, i ewentualnie piecz jeszcze 5 minut. Zaraz po wyjęciu posyp świeżym rozmarynem. Pamiętaj, że każda następna pizza piecze się nieco krócej, zaglądnij więc do niej już po 7 minutach.
W wersji z serem użyj sera provolone. Kiedy pizza będzie już upieczona, wysuń blaszkę, na wierzchu ułóż cienkie plasterki sera i piecz przez kolejną minutę lub do momentu, aż ser się roztopi.
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej!" Kasi i Zosi Pilitowskich, wyd. Buchmann
Zdjęcia: Mateusz Torbus