Pizza EKO z mąki razowej
CIASTO 1 szkl. mąki razowej 1/2 szkl. mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i cukru FARSZ 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 pomidory mała puszka anchois 15 dag sera mozzarella
W miseczce rozetrzeć drożdże z małą ilością ciepłej wody i cukru. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Na stolnicę przesiać mąkę razową i pszenną, dodać do niej wyrośnięty zaczyn z drożdży, pozostałą ciepłą wodę, oliwę z oliwek oraz sól. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować z ciasta gładką kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 min. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 st. - musi być bardzo dobrze nagrzany. W tym czasie rozetrzeć ząbek czosnku z ketchupem, pokroić cukinię, cebulę i ser w cienkie plasterki a pomidory na ósemki. Ciasto energicznie rozwałkować - koniecznie musi być bardzo cienkie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta równomiernie posmarować ketchupem, rozłożyć pokrojone składniki oraz anchois i bazylię. Całość polać oliwą z oliwek, delikatnie posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku 20 min.