Pierożki z jabłkami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Danie główne

Słodkie pierogi z jabłkami, rodzynkami i orzechami.

Weź:
•2 szklanki mąki pszennej
•½ szklanki ciepłej wody
•szczyptę soli
•2 małe jabłka
•2 łyżki rodzynek 
•łyżkę mielonych migdałów
•łyżkę cukru waniliowego
•cynamon

Mąkę przesiej na stolnicę, posól, dolej wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na kwadrans, rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Możesz wyciąć też 6-centymetrowe kwadraty. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z rodzynkami, migdałami, cukrem i cynamonem. Wykładaj po łyżeczce na wycięte ciasto, przeciwległe końce sklejaj, tworząc sakiewki. Możesz zlepiać je też jak pierogi. Wrzucaj do wrzątku i gotuj, aż wypłyną. Podawaj z jogurtem lub śmietaną, posyp cukrem pudrem.

Tekst: Agata Daniluk
Zdjęcia: Biosphoto/East News