Wiejskie pierogi z borówkami
WEŹ:
- 2 szklanki świeżych borówek (jagody, wiśnie, truskawki)
- 2 szklanki mąki
- 5 łyżek oleju
- szczyptę soli
- szklankę wody
- cukier puder
- małe opakowanie słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do ciepłej wody wlej olej, zamieszaj i wlewaj do mąki. Dodaj roztrzepane jajko. Mieszaj, a kiedy składniki się połączą, wyjmij ciasto na stolnicę i wygniataj kilka minut. Wyrobione włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut.
Potem powygniataj je 2 minuty i podziel na trzy części. Rozwałkuj każdą na placek grubości 2-3 mm. Małą szklaneczką powycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż kilka borówek. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi pierożków. Układaj je na blacie i przykryj ściereczką. Pierogi wrzucaj na wrzątek. Kiedy wypłyną, gotuj jeszcze około 2,5 minuty, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi nakładaj, posyp cukrem, udekoruj kleksem śmietany i pozostałymi owocami.
Przepis pochodzi z ekozagrody Ciche Wody
Tekst: Beata Woźniak
Stylizacja: Agnieszka Wrodarczyk/ Happy Place
Zdjęcia: Michał Skoprupski