Pierogi myśliwskie z kiełbasą i grzybami
Tym razem inaczej – nie z wody, tylko prosto z pieca. Mają chrupiącą skórkę, a w środku pachną jałowcem. Zaskocz najbliższych nietypowymi pierogami!
•pół kostki masła,
•2 szklanki mąki plus 6 łyżek na rozczyn,
•2 żółtka,
•szczypta soli,
•łyżka kwaśnej gęstej śmietany,
•ćwierć kostki drożdży,
•łyżeczka cukru,
•pół szklanki mleka
na farsz:
•300 g kiełbasy myśliwskiej,
•średnia cebula,
•łyżeczka masła,
•jedna trzecia łyżeczki mielonego jałowca,
•garść suszonych prawdziwków,
•łyżeczka majeranku,
•pieprz
dodatkowo:
•małe jajko,
•sól gruboziarnista,
•kminek cały
1. Grzyby namocz na noc. Na drugi dzień ugotuj je w tej samej wodzie (20 minut). Odcedź i posiekaj drobniutko. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, smaż 2 minuty. Kiełbasę zmiel w maszynce, wymieszaj z cebulą i grzybami, dopraw jałowcem, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj dokładnie ręką.
2. Drożdże wkrusz do miseczki i rozetrzyj z cukrem, zaczekaj, aż się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dodaj 6 łyżek mąki. Wymieszaj, aby nie było grudek, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
3. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sól, pokrojone masło i siekaj je nożem na małe kawałki. Dodaj żółtka, śmietanę i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj najpierw nożem, a później zagnieć gładkie ciasto.
4. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrój szklanką kółka. Na połowę z nich nałóż po łyżeczce farszu, brzegi posmaruj delikatnie wodą, przykryj drugim kółkiem ciasta i zlep mocno brzegi. Zrób falbankę, zawijając cieniutki brzeżek do środka. Układaj na natłuszczonych blaszkach, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Pierożki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kryształkami soli i kminkiem. Piecz 25 minut, aż będą rumiane.
Dobrze wiedzieć
•Dopilnuj, by brzegi pierogów były dobrze sklejone, a falbankę zawiń tuż przed pieczeniem. Inaczej przy wyrastaniu w piekarniku mogą się otworzyć.
•Wersja dla jaroszy: z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów albo lżej – ze świeżej kapusty z koperkiem.
•Pieczone pierożki podawaj jak kruche paszteciki, np. z czerwonym barszczykiem lub surówką.
Autorka: Natalia Bogubowicz, deliciousplace.pl